Taşıma belgeleri arasında yer alan denizyolu taşımacılığı belgeleri, birbirinden farklı olan taşıma türlerinin özelliklerine göre değişiklik gösteren ve kıymetli evrak hükmünde olan bilgileri içerir. Kara, hava, demiryolu ve denizyolu taşımacılığında malların güvenliğini sağlayan bu belgeler bu yüzden çok önemli bir yere sahiptir. Malların ihracatçıdan teslim alındığını gösteren bu belgeler ile ithalatçıya teslimi taahhüt edilmiş olur.  Bununla birlikte taşıtan firma ve taşıyan arasındaki düzenlenen bir sözleşme olarak kabul gören bu taşıma belgesi, teslim alınan malların teslim edildiğine dair geçerli bir makbuz olarak görev alır.

denizyolu-tasimaciligi-belgeleri-nelerdir.jpg

Denizyolu taşımacılığı diğer taşıma yöntemlerine göre çok daha güvenli ve ekonomik bir taşıma imkânı sunduğundan, son zamanlarda çok fazla tercih edilen bir taşımacılık yöntemi olarak kullanılır. Hem dünya genelinde hem de ülkemizde gelişim göstermeye devam eden ve çok sık rağbet edilen bu taşımacılık yöntemi sayesinde denizyolu taşımacılığının evrak sayısı son derece fazladır. Denizyolu taşımacılığında gerekli olan belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Menşe Şahadetnamesi,
  • ATR Dolaşım Belgesi,
  • EUR Dolaşım Sertifikası,
  • Sağlık ile Veteriner Sertifikası,
  • Deniz Konşimentosu,
  • İhracat Yapacaklar İçin Konsolosluk Faturası

Bahsi geçen denizyolu taşımacılığında gerekli olan belgelerin resmi kuruluşlar ve kurumlardan alınması gereklidir. Bu belgeleri temin etmeyen firmaların denizyolu taşımacılığı yapması mümkün değildir.

Denizyolu Taşımacılığı Belgeleri

Denizyolu taşımacılığı belgeleri, nakliye sürecinde herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamak için gereken belge, rapor ve formlardır. Denizyolu taşımacılığı için gerekli olan belgelerin tam olarak hangi işe yaradığı ise şu şekilde sıralanabilir:

Deniz Konşimentosu

Gönderici ve taşıyıcı arasında, denizaşırı transfer edilmesi hedeflenen maddeler için bir makbuz görevi alır. Bu sevkiyat sürecine dahil olan tarafları, sevk edilen eşyaların tanımı ve yönlendirmelerini detaylı bir şekilde açıklayan yasal olan bir sözleşme olarak bilinir.

  • Deniz konşimentosunun içeriğinde: eşyaların o anki durumu, telim edilmesi hedeflenen yer ve varış yeri gibi ayrıntılı bilgilerin yer alması gerekir.
  • Tüccar, taşıyıcı, taşeron, konteyner, mal, taşıma kombine gibi taşımacılık durumlarını açık bir şekilde tanımlar,
  • Taşıması hedeflenen tarifeyi konteyner ve araç demurajı sayesinde ilgili bir şekilde detaylandır.

ATR Dolaşım Belgesi

ATR dolaşım belgesi, genellikle sanayi malları için Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler ile Türkiye arasında tercihli olan gümrük vergisi tariflerini çok daha kolay hale getiren bir sertifika olarak karşınıza çıkar.

  • ATR dolaşım sertifikası yalnızca Avrupa Birliği ülkelerinin kullanımı için geçerli olan bir belgedir. Ancak Türkiye’nin ticari ortaklarıyla birlikte kurduğu başka ikili anlaşmalar söz konusudur.
  • Birçok sanayi ürünü, Türkiye’ye ithali yapılan Avrupa Ülkelerinden ihraç edilen ve serbest dolaşıma dâhil edildiği sürece muaf tutulabilirler. Bu süreçte kabul edilmeyen kalemler ise kömür, çelik ve tarım ürünleri olarak sıralanabilir.

Menşe Şahadetnamesi

İthalat ve ihracata dair kabul edilen prosedürlerde kullanılan belgelere arasında yer alan menşei şahadetnamesi, her malın ait olduğu menşei belirtmek için kullanılır. Bu belgenin düzenlenmesi için ithalatçı tarafından başvuru yapılması gerekir. Ülkeden ülkeye değişiklik göstermesiyle birlikte gümrük idaresi tarafından Menşe Şahadetnamesi sağlanır. Gümrük idaresinin herhangi bir ürün için talep ettiği Menşe Şahadetnamesi için talep edilen ve ithalatçının bunu karşılaması mümkün olmayan durumlarda, bu malların piyasaya sürülmesi mümkün değildir. Menşe Şahadetnamesi, sadece Avrupa Birliği dışında kalan ülkeler için geçerli olmayıp, AB içinde bulunan bazı işlemler için geçerli kabul edilir. Bu belge tercihli Menşe ve tercihsiz Menşe olarak iki gruba ayrılır:

  • Tercihli Menşe Şahadetnamesi: Temel olarak gerekliliği gümrük işlemleri için kabul edilen menşe şahadetnamesi, gümrük memurunun ödemesi gereken vergilerin belirlemek ve ithal-ihraç edilen eşyanın yasa dışı olup olmadığının kontrol edilmesi amacıyla tercih edilir.
  • Tercihsiz Menşe Şahadetnamesi: Bazı ülkeler için özerk kuruluşlar ile verilen belgeler olarak kabul edilir. Bu üretim alanını tercihli olanla birebir aynı şekilde tanımlanır. Ancak ithalatçı indirimli vergi oranlarını kullanmaya hak kazanamaz.

EUR Dolaşım Sertifikası

ATR dolaşım belgesi yalnızca AB ülkeleri için geçerli kabul edilen Avrupa Birliği Ülkesi olmayan ve AB ülkeleri arasında yer alan herhangi başka bir anlaşmaya ihtiyaç duyulmaktadır. EUR dolaşım sertifikası ise Avrupa Birliği ülkesine dâhil olmayan ve AB ülkeleri arasında yer alan farklı tercihli olan anlaşmalar, şirketlere tercihli olarak menşeli malları ithal ederken avantajlı birçok oran sunar. Bu malların menşei, ihracatçı ülkedeki gümrük makamları ile verilen bir sertifika aracılığı ile sağlanmalı ve bu sertifika gümrükleme sırasında belirtilmesi gerekir. İhracatçının bu tercihi orana sahip olabilmesi için ihracatçı, ihracatı yapılan mal ve ürünlerin tercihli menşeini, fatura beyanı sayesinde kanıtlanması şarttır.

Denizyolu Taşımacılığının Sunduğu Avantajlar HRA Global Lojistik’de

Ticaret yapan firmaların en fazla tercih ettiği taşımacılık türlerinden biri olan denizyolu taşımacılığı, nakliyesi gerçekleştirilmesi gereken mal ve eşyaların ulaştırılması gereken bölgelere denizyolu aracılığı ile taşınmalarını ifade eden bir sistemdir. Denize kıyısı bulunan ülkelerin limanlarında görülen bir taşımacılık türü olan denizyolu taşımacılığı ile birçok sayıda yük ve malın taşımacılığı yapılabilir. Genellikle yük gemileri ile sağlanan bu etkin taşıma yöntemi farklı liman kentleri arasında hem uluslararası hem de ülke içerisinde ticaret yapmayı mümkün kılar. Bu şekilde gemi yük taşımacılığı ile ülkeler arasındaki ticaret de oldukça hızlanmış olur.

Dünya üzerinde liman sayısı son yıllarda yapılan araştırmalara göre 4 bin 600 olarak tespit edilmiştir. Bahsi geçen bu limanlara her gün yenisi eklenmeye devam eder. Ticaretin küreselleşmesi sayesinde küresel pazarlara mal gönderilmesi ve bu malların sorunsuz bir şekilde ticaretinin yapılması, şirketlere birçok avantaj ve küresel pazarda kendileri için bir yer edinme olanağı yakalar.

Denizyolu taşımacılığı, havayolu ve karayolu, demiryolu taşımacılığına göre çok daha az maliyetli olmasıyla dikkat çeker. Bu taşımacılık türünün maliyetlerinin çok az olmasının en temel sebebi birçok sayıda eşya ve çok daha az enerji harcayarak taşınabilir olmasıdır. Denizyolu taşımacılığı yaparken ortaya konulan en önemli avantajlardan biri de ithalatçı ve ihracatı yapılacak olan malların tahmini varış süresine uygun olacak bir şekilde varış noktasına ulaştırılması hedeflenir. Denizyolu taşımacılığında kullanılan rotaların daha önceden belirlenmiş olması, taşıma sırasında karayolunda yaşanması muhtemel olan trafik gibi sorunların yaşanmasının önüne geçer.

Bununla birlikte denizyolu taşımacılığında kullanılan konteynerler ile taşınan mal ve eşyaların kaybolması ve zarar görmesi ihtimalini en az seviyeye çeker. Dolayısıyla denizyolu taşımacılığı uluslararası taşımacılık yöntemleri arasında en fazla ilgi gören yöntem olarak kullanılır. Özellikle de küresel olarak aktif bir şekilde hizmet veren firmalar, malların dünyanın farklı bölgelerine taşınması sırasında bu yöntemi tercih eder. Denizyolu taşımacılık ile genel maliyeti düşüren firmalar, bu sayede küresel pazara açılma imkanından faydalanabilir.

Denizyolu taşımacılık yöntemi için gerekli evraklarla sizin adınıza ilgilenen ve bunları düzenleyerek sorunsuz bir mal taşımacılığı deneyimi yaşamanızı sağlayan firmalara yönelmesinde fayda vardır. Bu anlamda HRA Global Lojistik, üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile denizyolu taşımacılığına dair her detayı sizin adınıza organize eder, düzenler ve işleme koyar. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve müşteri beklentilerini göz önünde bulunduran akılcı çözümleriyle HRA Global Lojistik bu alanda en iyisi olmaya devam ediyor. Sizde bu kaliteyi yaşamak ve Lojistik’e dair herhangi bir sorunla karşılaşmak istemediğinizde, web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Lojistik sektöründe başarının, kalitenin ve sorunsuz hizmetin tek adresi her zaman HRA Global Lojistik’dir.

Bizimle İletişime Geçin
+90 216 445 00 54 İletişim
0%