Tır ölçüleri ve tır dorse ölçüleri, karayolu taşımacılığının çok önemli bir konumunda yer alır. Bu yüzden taşımacılık işi yapan ya da bu hizmeti almak isteyenlerin tır ölçüleri ve tır dorse ölçüleri konusunda bilgi sahibi olması gerekir.

tir-olculeri.jpg

Tır ölçüleri, tırların yasal olarak daha önceden belirlenmiş olan en fazla yükseklik, genişlik ve uzunluk ölçülerin tamamını kapsar. Söz konusu olan bu ölçüler, taşımacılık yapan firmaların daha emniyetli bir şekilde seyahat edebilmesi amacıyla belirlenmiştir. Buna bağlı olarak tır ölçülerinin ve taşıma kapasitelerinin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği ifade edilebilir.

Ülkemizde tır ölçüleri ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • Tırın genişliği, yük taşıdığı platform ve dorse arası hariç toplam 2,60 metre olması gerekir.
  • Tırın yüksekliği, yük taşıdığı platform ve dorse hariç ortalama 4,20 metre olması gerekir.
  • Tırın uzunluğu, çekici ve dorse de dahil olmak üzere 18,75 metre olmalıdır.

Tır ölçüleri hakkında bilinmesi gereken diğer bir önemli detay ise ağırlık sınırlarıdır. Tırların taşıyabilecekleri azami ağırlık, her ülkeye göre farklılık gösterebilir. Avrupa’daki standart ölçülerin, Türkiye’de kullanılan ölçülerden çok da uzak olmadığı düşünüldüğünde, bu konuda genel anlamda bir kıtasal standart olmadığı ve ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceği söylenebilir.

Türkiye’de tırların taşıyabileceği azami ağırlık ölçüsü şu şekilde sıralanabilir:

  • 6 dingilli tırların azami taşıyabilecekleri ağırlık 44 tondur,
  • 5 dingilli tırların azami taşıyabileceği ağırlık 40 tondur,
  • 4 dingilli tırların azami taşıyabilecekleri ağırlık 32 tondur,
  • 3 dingilli tırların azami taşıyabilecekleri ağırlık ise 24 ton arasındadır.

Çok daha fazla dingili olan tırların taşıyabileceği azami ağırlık ise her dingil başına 8 ton fazla olabilir.

Tır ölçüleri, tırların ağırlığına ve boyutuna karar verir. Ayrıca tırların boyutları, kullanılabilir alanı, taşıma kapasitesi ve güvenliği açısından belirlenebilir. Tırların ağırlığı ise yasal sınırlar çerçevesinde belirlenirken, bu konuda aşılması çok zor olan ciddi yaptırımların söz konusu olduğu söylenebilir. Türkiye’de tır ölçüleri ile alakalı standartlar, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde belirtildiği üzere nettir. Bu yönetmeliğe bağlı olarak tırların yüksekliği, boyutları, ağırlıkları ve genişlikleri belirtilmiştir.

Yönetmelikte belirtilen tır ölçüleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genişlik: Maksimum 2,60 metre,
  • Boy: Maksimum 16,50 metre,
  • Yükseklik: Maksimum 4 metre,
  • Ağırlık: Maksimum 40 ton olabilir.

Türkiye’de tır ölçüleri ile alakalı olan yasal düzenlemeler, tırların taşıma kapasitesi, çevre koruması, trafik güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu yüzden lojistik hizmeti veren şirketlerin, tır ölçüleri hakkında bilgi sahibi olması ve söz konusu yasal düzenlemelere uygun şekilde hareket etmesi son derece önemlidir. Tır dorseleri birbirinden farklı şekillerde tasarlanabilir.

Bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Düz Dorse: Yatay olarak açılan ve kapakları olmayan, genel olarak uzun yüklerin taşınması amacıyla kullanılan bir dorse çeşidi olarak karşınıza çıkar. Yüksekliği 3,00 metreye kadar çıkabilen düz dorseler, tek dingilli ya da çift dingilli olarak üretilir.
  • Kapalı Dorse: Yan tarafı kapalı ve yükseklik olarak 2,60 metreye kadar olabilen dorse çeşididir. Kapalı olan dorseler, tek ya da çift dingilli olarak üretilebilir iken, her türlü malzemeyi sorunsuz bir şekilde taşımak için uygun olduğu söylenebilir.
  • Tanker: Sıvı ya da gaz taşımak amacıyla kullanılan bir nakliye aracı olan tankerler, genellikle petrol ve benzeri kimyasal maddeleri taşımak için uygundur.
  • Frigorifik Dorse: Soğuk zincir gerektiren ürünlerin taşınması için kullanılan bir dorse türü olarak bilinir. Bu dorseler, yüksekliği 2,60 metreye kadar olan ve her daim soğuk hava üfleyen bir sistem kullanılarak tasarlanmıştır.

Tır Taşıma Kapasitesi ve Maliyet Üzerindeki Etkileri

Taşıma kapasitesi ve maliyet etkilerinin taşıma işlemleri ve lojistik alanında son derece önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Taşıma kapasitesi, bir taşıma aracının ya da nakliye için kullanılan vasıtanın ne kadar yük taşıyabileceğini ve vasıtanın taşıma yapacağı bölümün toplam iç hacmini belirler. Söz konusu olan bu kapasite, hem aracın fiziksel yapısına hem de taşınması gereken yük ve ürünlerin türüne, ağırlığına ve ölçüsüne bağlıdır.

Taşıma kapasitesini etkileyen unsurlar arasında taşıma aracına bağlı olan aracın taşıma bölümünün ölçüleri, yüksekliği, akslarının sayısı, genişliği gibi detaylar yer alır. Ayrıca ürüne bağlı olarak yoğunluk, ağırlık ve paketleme biçimi de bu konuda etkili olabilir. Daha yüksek bir taşıma kapasitesi ile beraber tek seferde çok daha fazla yük taşıma imkanı sağlar. Ancak, diğer yandan daha büyük araçlar gerektirmesinden kaynaklı hem şoför, hem de araç giderlerinin arttığı ifade edilebilir. Dolayısıyla maliyet ve taşınan ürün arasında bir ilişki kurulurken, tercih edilen tırın ölçülerinin de önemli olduğunun bilinmesinde fayda vardır.

Tır Modelleri ve Özellikleri Nelerdir?

Tır modelleri birbirinden farklı taşıma ihtiyaçlarına göre şekillenirken, birbirinin cevap veremediği ihtiyaçlara bile yanıt verebilme özelliği bulunan araçlardır. Buna bağlı olarak her bir tır modelinin farklı özellikleri ile farklı koşullar için üretildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu tır modelleri ise;

  • Tenteli,
  • Konteyner,
  • Çekici,
  • Dorsey ve Soğuk Zincir tırlardır.

Tenteli Tır Modelleri: Tenteli tır modelleri, genellikle gıda ürünleri, dökme malzemeler ve hassas yüklerin taşınması amacıyla kullanılır. Tenteli yapısı sayesinde, bu tırlara yükleme ve boşaltma işlemi son derece kolaydır. Tenteli tırların yerden yüksekliği, tırlar için maksimum yükseklik ölçüsünün etrafında yer alır. Maksimum ölçüye yakın olarak 4 metre civarında olan tırlar, tekerleklerinin yüksekliklerine ya da havaya bağlı olarak bir takım farklılıklar gösterebilir.

Konteyner Tır Modelleri: Konteyner tırlar, standart deniz konteynerlerini taşımak amacıyla kullanılır. Bu tırla verimli ve hızlı bir şekilde konteyner taşımacılığı yapabilmek için oldukça verimlidir. Taşınan konteyner türleri ve boyutları birbirinden farklı olabilir.

Çekici Tır Modelleri: Çekici tırlar, çoğu zaman yarım römorkları çekebilmek için tercih edilen araçlardır. Bu tırlar, çok geniş bir kullanım yelpazesine sahip olmanın yanı sıra, kısa ya da uzak mesafe kullanımları pek bir fark yaratmaz.

Dorsey Tır Modelleri: Dorsey tırları, genel olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın şekilde kullanılan bir model olduğu söylenebilir. Bu tırların özelleştirilebilir olması, oldukça avantaj sağlayan bir özelliktir. Ancak çoğunlukla kısa mesafe taşımacılığı için kullanıldığının bilinmesinde fayda vardır.

Soğuk Zincir Tır Modelleri: Soğuk zincir tır modelleri, sıcaklık koşullarının çok fazla değişikliğe uğramaması gereken gıda ürünleri gibi yüklerin lojistiği için aktif şekilde kullanılır. Sıcaklık seviyesinin değişmemesini sağladıklarından dolayı, iç sıcaklık kapasitesinin olduğu doğrudur.

Standart bir tırın taşımacılığının yapabileceği mal ve yüklerin ne kadar oranını taşıyabileceğini gösteren hacim ölçüsü için net bir ölçü verebilmek için, aracın boyutlarına ve yapılandırmasına bağlı olarak biraz zor olsa bile, standart bir tırın taşıma kapasitesi yaklaşık 82 ile 90 metreküp arasında değişkenlik gösterir. Bu ölçü birimleri aynı zamanda taşıma işleminin yapıldığı ve tırın bulunduğu coğrafi bölgelerdeki yasal düzenlemelere bağlı olarak de değişkenlik gösterebilir.

Hra Global Lojistik ile Ayrıcalıklı Olabilirsiniz

Lojistik işlemlerinde tercih ettiğiniz firma, sizin adınıza tüm gerekli prosedürleri büyük bir titizlikle takip etmelidir. Bu sayede sorunsuz, zamandan ve nakitten tasarruf ederek bir işletmenin dış ticarette sorunsuz iş yapabilmesi mümkün hale gelir. Hra Global lojistik, bu anlamda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışına sahipken, lojistik işlemleri sırasında karşınıza çıkabilme ihtimali olan sorunlara akılcı çözüm önerileri getirir. Bu bağlamda her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eden firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetidi/p>

Tüm standartlara uygun şekilde lojistik hizmeti verebilmek konusunda alanında uzman kadrosu ile farkını ortaya koyan Hra Global Lojistik, bu sayede rakiplerinde hep bir adım öndedir. Sizde taşımacılıkta sorunsuz işlemlerle her zaman kar elde etmenizi sağlayan mal ve yük transferlerine, Hra Global Lojistik ışığında bir imza atmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Lojistik sektöründe güven ve kalitenin tek adresi: Hra Global Lojistik.

Bizimle İletişime Geçin
+90 216 445 00 54 İletişim
0%