Tır, kelime anlamı olarak bakıldığında Transport İnternational Routier (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) kavramının kısaltılmış halidir. Tır karnesi ise, uluslararası karayolu taşımacılığının yani, uluslararası yapılan ticaretin kolaylaşmasını sağlayan çok önemli bir gümrük transit belgesi şeklinde ifade edilebilir.
Gümrük kontrolünden geçen her bir Tır Karnesinin ayrı ayrı referans numarası bulunur. Söz konusu karneler ihtiva sayfa sayısı göz önünde bulundurularak 6 ile 14 ve 20 arası yaprak sayısı olmak üzere seçeneklerle ayrılmış şekilde düzenlenir. Karnede yer alan sayfa sayıları varış, hareket, transit, geçirilmesi hedeflenen ülke ya da gümrük idaresi baz alınarak birbirinden farklı basılmıştır. Bundan dolayı bir Tır Karnesi açılmadan önce, mutlaka varış gümrük idareleri sayısı, hareket, transit gibi etkenlerin hesaba katılması gerekir. Örnek vermek gerekirse 7 yapraklı bir Tır karnesinin 7 gümrük idaresi arasında kullanım hakkı olduğu söylenebilir.
Her bir Tır Karnesi, yalnızca bir adet Tır taşıması için düzenlenebilir. Bu durumda hareket, transit, eşya ve varış gümrüklerine Tır Karnesi ile birlikte sunulabilir. Usulüne uygun şekilde düzenlenen Tır Karnesi, sonraki aşamada gümrük idaresine onaylatılır. Yapılan bu işlemin ardından Tır Karnesi, kefil olan kuruluşa iletilmek amacıyla Tır işlemlerinin yürütüldüğü Oda’ya iadesi gerçekleşTırilir.
Uluslararası ticaret söz konusu olduğunda, taşımacılık ve lojistik işlemlerinin sorunsuz şekilde yürütülmesi son derece önemlidir. Bu yüzden sorunsuz bir transfer için havayolu, karayolu ve denizyolu taşımacılığı için birbirinden farklı düzenlemelerin yapıldığı ifade edilebilir. Bu düzenlemelerin başında gelen Tır Karnesi işlemi, karayolu taşımacılığında daha güvenilir ve taşıyıcı olan firmanın gereğinden çok daha az işlem yaparak uluslararası eşya ve mal ticareti yapabilmesine olanak tanır. Bahsi geçen bu sistem her bir ülkenin sisteme dâhil olması sonrasında aktif şekilde kullanılmaya başlanır. Türkiye ise Tır sözleşmesine 1966 yılında, bakanlar kurulunun ortak karar vermesi sonucunda dâhil olmuştur.
Sistem düzeninin bozulmaması ve işleyişinin daha kolay olabilmesi için her ülkede kendine ait bir kefil kuruluş oluşturulur. Tüm kuruluşlar ise uluslararası kefil kuruluşu olarak bilinen İnternational Road Transport Union’a bağlıdır. Ülkemizde ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ulusal kefil kuruluş olarak kabul edilmişTır.
Tır Karnesi, uluslararası kara taşımacılığı ve buna bağlı olarak uluslararası ticarette çok büyük kolaylık sağlayan önemli bir transit belgesi olduğundan kurumlar için olmazsa olmazdır. Eşya, Tır Karnesine bağlı olarak hareket noktasında yer alan gümrük idaresi başta olmak üzere, varış noktasındaki gümrük idaresine kadar belli bir prosedür işleyerek taşınır. Bahsi geçen bu prosedüre Tır sözleşmesi dahilinde olmak üzere Tır taşıması ismi verilir.
Uluslararası taşımacılık açısından, taşımacılık yapılan her araç için birbirinden farklı resmi prosedürler bulunur. Karayolu taşımacılığında çok önemli bir yeri olan tırlar için daha güvenli bir seyahat, zamandan tasarruf sağlamak ve bu tırların gümrük geçişlerinde çok daha az miktarda evrak işleriyle uğraşmaları için Tır Karnesi düzenlenir. Ancak Tır Karnesi tüm ülkeler için geçerli değildir. Sadece katılımcı ülkelere dâhil olan firmaların yapmayı talep ettiği karayolu lojistik işlemlerinde Tır Karnesi kullanma mecburiyeti vardır.
Tır Karnesi, karayolu taşımacılığında hem taşıyıcı olan firma, hem ithalatçı ve ihracatçı firmalar için çok büyük bir güvenilir konfor alanı yaratır.
Tır Karnesini doldururken, dolduran firma tarafından kefil olan kuruluş ya da Tır karnesinin hamili olması halinde, ilgili alanlara farklı bilgilerin yazılması gerekir. Tır karnesi doldururken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanır:
Ancak Tır Karnesi eğer kefil olan kuruluş tarafından hazırlanıyor ise; karnenin ilk bölümünde, üst kısımda bulunan 1,2,3,4 şeklinde ayrılan alanlar tek tek doldurulmalıdır.
Tır Karnesi, hangi ülkelere göre düzenlenmelidir sorusu, birbirinden çeşitli ülkeye mal transferi gerçekleşTırmesi gereken lojistik firmalarının aklına takılan en önemli sorulardan bir tanesidir. Tır Karnesini düzenlemedeki belirleyici unsur, İnternational Road Transport Union’a kaydı bulunan ülkeler arası yapılması planlanan transferler için geçerli olabilir. Tır ve Ata Karnesi sözleşmesi için üye kaydı bulunan ülkeler listesine göz atarak tüm ülkelere rahatlıkla ulaşabilir, bu sayede hangi ülkelere yapılacak transferler için Tır Karnesi çıkarılması gerektiğine bakabilirsiniz.
Tır Karnesi fiyatları karnede bulunan yaprak sayısına göre değişkenlik gösterir. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından her yılın belli dönemlerinde fiyat güncellemeleri yapılır. Bu fiyatları göz önünde bulundurarak Tır Karnesi temini sağlamak için nitelikli bir lojistik hizmeti almak son derece önemlidir.
Uluslararası taşımacılık alanında aktif şekilde hizmet veren firmalara bakıldığında, karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de her türlü fiyat ve taşıma detayı hakkında anlaşma yapıldıktan sonra bile taşıma sırasında ortaya çıkan ek masraflardır. HRA Global Lojistik olarak bu anlamda her türlü sözleşmeyi başta yaptıktan sonra, transfer sırasında herhangi bir ek ücret ödemenin önüne geçen akılcı çözümlerle yanınızdayız.
Lojistik işlemlerinde tercih edilen firmanın güvenilir olması ve verilen hizmette öncelikle ithalatçı ve ihracatçı firmanın haklarını eşit düzeyde koruyan çözüm önerilerini hayata geçirmesi çok önemlidir. HRA Global Lojistik olarak bu anlamda aradığınız hizmet anlayışını üst düzey kalite standartlarında sizlere sunarak her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam ediyoruz. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını analiz ederek bu beklentilere yanıt niteliğinde hizmet prensibi gelişTıren HRA Global Lojistik farkını deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize oluşabilir ve HRA Global kalitesinin ayrıcalıklarından hemen faydalanabilirsiniz.