Havayolu taşıma senedi (Air Waybill), gönderici ve taşıyıcı arasında yapılan, taşınan malların teslim edileceği zamana kadar gereken her bilgiyi içeren ve yasal olarak kullanılabilen bir taşıma belgesidir. Taşıma senedi olarak kullanılan bu senette gönderinin içeriği, şart ve koşullar, gönderici ve alıcı gibi diğer bilgiler açısından çok kapsamlı bir düzenleme söz konusudur. Ayrıca taşıma senedi Air Waybill, Uluslararası Ticaret ve Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından dağıtılan ve dolaşımı mümkün hale getirirken standart bir taşıma sözleşmesidir.
Bu taşıma senedini bir gönderi makbuzu ya da irsaliye olarak kabul etmek de mümkündür. Ayrıca Havayolu taşıma senedi hakkında herhangi bir pazarlık söz konusu değildir. Bu önemli belge bir havaalanından diğerine taşıma sözleşmesinin kanıtı olmak amacıyla kullanılır. Havayolu taşıma senedinde üç taraf hakkında bilgiler halinde düzenlenir: Havayolu firması, alıcı ve gönderen.
Bu belge hakkında mallar daha gönderilmeden önce mutlaka Air Waybill düzenlemesi yapılmalıdır. Havayolu taşıma senedi ile hem taşıyıcı hem de gönderici, havayolu taşıma senedini imzalandığında yasal olarak bağlayıcı bir sözleşmeye imza atmış anlamına gelir. Bu taraflar arası yasal olarak bağlayıcılığı bulunan bir belge olarak kabul edildiği için, ayrıntılar açık ve doğru bir şekilde belgede belirtilmiş olmalıdır.
Air Waybill, eski zamanlarda sadece tek sayfalık fiziksel bir kâğıt şeklinde belge olarak kabul edilirken, günümüzde standart şekilde kabul edilebilir ve elektronik olarak düzenlenerek saklanabilir hale gelmiştir.
Havayolu taşıma senedi, aşağıda sıralanan maddeler de dâhil olmak üzere çeşitli taşımalarda kullanılan bir belgedir.
Havayolu taşıma senedi, genel olarak içinde birden fazla bilginin yer aldığı tek sayfalık bir belge olarak kabul edilir. IATA, uluslararası ve yurtiçi nakliyede kullanılması hedeflenen bu belgeyi düzenler ve dolaşıma girmesi için ilk adımı atar. Belgenin kendisi, ilk üç nüshası orijinal olması kaydıyla sekiz farklı renkte düzenlenerek ortaya konulur.
Air Waybill, sağ üst köşede bir havayolu logosu ile birlikte sunulabilir. Havayolu logosu ve önceden doldurulan bilgilerden hariç düzenlenen her havayolu taşıma senedi birbirine çok benzeyen özelliklere sahiptir.
Düzenlenen her havayolu taşıma senedi mutlaka taşıyıcının adını, ofisine ait adres bilgilerini, logo ve rezervasyon yapılan uçağın durumunu, konumunu aynı anda takip etmek için kullanılan 11 haneli numara olan Air Waybill (AWB) numarasını içermek zorundadır. Alıcı, gönderici, acente, kalkış havaalanı, varış havaalanı bilgileri havayolu taşıma senedinin sol üst kısmında mutlaka listelenmiş olarak belirtilmelidir. Belgenin sağ üst köşesinde ise ayrıca taşıma için manuel olarak sağlanan değer ve gümrük için beyan edilmesi hedeflenen veriler hakkında bilgileri içermektedir.
Havayolu taşıma senedinin en alt kısmında ise vergiler ve ortaya çıkan ek masraflar yer alır. Bununla birlikte acente ve gönderenin imzası, taşıma senedinin düzenlendiği tarih, saat ve yer alt kısımda liste halinde belirtilmelidir.
Konşimento ve havayolu taşıma senedi, birbirine çok benzeyen özelliklere sahip olmasına rağmen aslında çok belirgin farkları vardır. Bu nedenle iki belgenin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Her iki belge içinde uluslararası ticaret çok önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Taşıyan ve taşıtan arasında bir değiş tokuş sağlayan yasal belgeler olarak kullanılır. Her iki belgede gönderilen mallara dair, bu malların nasıl ele alınacağı ve nerede gittikleri hakkında bilgiler yer alır.
Konşimento ve havayolu taşıma senedi arasındaki en önemli fark ise malların mülkiyetidir. Konşimento, transfer edilmesi istenen malların mülkiyet hakkını belirleyen bir belgedir. Nakliye şirketi, malları sadece varış yeri için konşimentoda belirtilen tarafa teslim etme koşuluyla malları teslim alabilir. Havayolu taşıma senedi ise, taşıyıcının ya da acente tarafından teslimat adresi gösteren bir mal makbuzu olarak işlev görür. Havayolu taşıma senedi, kargo taşımak için yetkisi olan şirketler tarafından düzenlenebilen bir belge olduğundan, bu senedin basılması Uluslararası Taşımacılık Birliği tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle taşıma senedi bir nevi taşıma sözleşmesi görevi yaparak, yükün taşıyıcı tarafından teslim aldığını belgeleyen bir belge olarak uluslararası da kabul görür.
Eğer taşıma senedinin sağ üst köşesinde bir havayoluna ait logo ya da isim varsa, bu senedin özel bir havaalanına ait olduğu söylenebilir. Ancak herhangi bir havayolu şirketinin ismi yer almıyorsa, IATA üyesi firmalar tarafından hazırlanır ve nötr şekilde basılarak bu firmanın kaşesi de belgede yer alır. Yükün kimden alınarak kime teslim edileceğine, yükün adedine, boyutuna ve ağırlığına dair bilgilerin yer aldığı belgede navlun değer, menşeine kadar birçok detay olmazsa olmazdır. Bu nedenle yükün güvenilirliği açısından havayolu taşıma senedi çok önemli bir yere sahiptir.
Lojistik söz konusu olduğunda sizin adınıza her türlü belgeyi düzenleyerek prosedürleri yerine getiren, aynı zamanda lojistik sorunlarınıza akılcı çözümler sunarak ticari anlamda bir adım önde olmanızı sağlayan firmalarla işbirliği içerisinde çalışmak çok önemlidir. Ancak bu sayede başarıyı yakalayabilir ve uzun yıllara dayanan lojistik hizmetleriyle sektörde adınızı duyurmak mümkün olabilir.
HRA Global Lojistik, bu anlamda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışına sahip olan ve ihtiyacınız olan her belgeyi büyük bir özenle sizin için düzenleyen bir firma olarak karşınıza çıkar. Alanında uzman personellerle çevreci lojistik çözümleri sayesinde geleceği ve sizi her zaman düşünmeye devam ediyoruz. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve çeşitli alanlarda çok geniş bir hizmet yelpazesiyle HRA Global Lojistik alanında en iyisi olmaya ve iz bırakmaya devam ediyor. Sizde kaliteyi ve güvenilir hizmet anlayışını HRA Global ile deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilir ve nitelikli lojistik ile işlerinizi garantici çözümlerle sürdürebilirsiniz.