Gemi tonajları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, geminin toplam taşıma kapasitesine uygun şekilde kullanma fırsatına sahip olmanızı sağlar. Gemilerle alakalı derin bilgiye sahip olmak için, denizde karşınıza çıkan birbirinden farklı gemi türleri olduğunu ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğini bilmenizde fayda vardır.

gemi-tonajlari-kaca-ayrilir-.jpg

Tonaj, geminin yük taşıma kapasitesinin ifade edildiği bir kavramdır. Bununla birlikte, modern denizcilik söz konusu olduğunda tonaj, geminin hacminin ya da kargo hacminin hesaplanması olarak da ifade edilebilir. Her geçen gün farklı gemi türleri yük kapasitesi olarak çeşitli tonajlarda karşınıza çıkarken, taşıdıkları yüklere göre her gemi türü kendi içerisinde de değerlendirilir. Gemi tiplerinin belirlenmesinde ve tonajlarının ayrılmasında en önemli etken, gemilerin kullanım amacıdır. Bir deniz vasıtası hangi amaçla denizin içerisinde yüzer? Bir yolcu mu taşır, yoksa bir yük mü? Bu nedenle gemilerin hizmet etme özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki şekilde sınıflandırılırlar.

  • Yolcu Gemileri,
  • Yük Gemileri,
  • Savaş gemileri,
  • Özel Hizmet Gemileri

Tonaj terimi, gemicilik sektöründe farklı olarak taşımacılık sektöründe de aktif şekilde kullanılır. Buna örnek olarak kamyon ya da tır gibi taşımacılıklar örnek verilebilir. Aynı zamanda tonaj, buğday ya da arpa gibi taşınan yükler için de kullanılan bir kavram olarak karşınıza çıkar. Detaylandırmak gerektiğinde, tonla taşınan yükler için kullanılan bu terim, tır ve kamyon gibi tonlarca yük ağırlığı ya da büyük ölçeğe sahip oldukları iş makineleri için tonaj terimi rahatlıkla kullanılabilir.

Tonaj, aynı zamanda basar tonaj olarak da bilinir.  Fransızca olarak ‘’tonnage’’ kelimesinden gelen tonaj, aslında ilk olarak şarabın tadı göz önünde bulundurulduğunda, şarap fıçılarından alınan vergiler için kullanılırdı. Bu bağlamda ise yük taşıma araçlarının ton cinsinden bulunan taşıma kapasitesinin belirlenmesi oldukça normal kabul edilir. Tonaj aynı zamanda, söz konusu olan taşıtın alabildiği ton miktarının iç hacminin hesaplanması ile ortaya çıkan bir taşıma kapasitesi olarak belirtilir.

Buna bağlı olarak lojistik sektöründe mal ve eşyaların taşınması için çok aktif bir şekilde kullanılan tük gemileri, ticaret gemileri, yolcu gemileri ya da konteyner gemilerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur aracın taşıma kapasitesidir. Örnek vermek gerekirse dökme yükler için tercih edilen geminin tonaj bakımında yük kapasitesini kaldırabilir olmaması, yüklerin güvenilir bir şekilde yolculuk yapmasının önüne geçer. Bunun için öncelikle taşınacak olan yükün ağırlığının en doğru şekilde hesaplanması gerekir. Tonaj hesapları konusunun en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için tonaj nasıl hesaplanır bilinmesi gerekir. Tonaj hesaplama formüllerini kullanarak taşıma kapasitesine uygun gemi seçimi ile güvenilir bir lojistik deneyimi yaşamak mümkün hale gelir.

Gemi Tonajı Nasıl Hesaplanır?

Lojistik sektöründe tercih edilen ve dış ticarette payı olan araçlar birbirinden çok farklıdır. Her bir aracın büyüklüğüne uygun olarak farklı tonaj sınırları söz konusudur. Örnek vermek gerekirse, normal büyüklüğe sahip olan tırlara 24 tona kadar yükleme yapılması uygun kabul edilir. Buna rağmen daha büyük ebatta olan tırlara, örneğin mega büyüklüğe sahip olan tırlara 26 tona kadar yükleme yapılması uygundur. Gemiler de aynı bu şekilde kendi içerisinde farklı gruplar altında değerlendirilir ve tonajları birbirinden farklıdır.

Taşımacılık sektöründe havayolu, demiryolu, karayolu, denizyolu gibi birbirinden farklı birçok ulaşım şekli vardır. Hangi ulaşım şekli taşıma sırasında kullanılacaksa, yükün ağırlığı da ona göre hesaplanarak tonaj aralığına uygun gemi tercih edilmelidir. Gereğinden fazla tonaj bulunması, lojistikte bazı yaptırımlara karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Tüm süreçleri sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmek için net tonaj hesaplamasının yapılması çok önemlidir.

Buna bağlı olarak gemi türleri ve tonaj oranı şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuru Yük Gemileri; Kuru yük gemileri, günümüzde eskisi kadar olmasa bile hala kullanılan bir yöntemdir. Öyle ki dökme yükler, Ro- Ro ve konteyner gemileri gibi gemilerle taşınması mümkün olan yükler için bu gemi türü eskiden çok fazla rağbet görürdü. Ancak günümüze bakıldığında kuru yük gemileri, önemini belli oranda yitirmenin yanı sıra düşük tonajlı olarak imal edilerek kısa mesafeli seferler yapılması için aktif şekilde kullanılan bir seçenek haline gelmiştir.
  • Konteyner Gemileri: Karayolu, demiryolu, deniz ticareti gibi lojistik imkanlarını birbiriyle entegre şekilde kullanmak için üretilen bu gemiler konteyner adı verilen özel yük kutularını içerisinde barındırır. Bu konteynerler standart ebatlara sahip olmakla birlikte, hem gemilerde hem trenlerde hem de tır ve kamyonlarda uyumlu bir şekilde çalışması hedeflenir. Dış ticaretin tüm zamanlardan daha çok önem kazandığı günümüzde konteyner taşımacılığı, dünya için çok önemli bir yere sahip olmuştur.
  • Dökme Yük Gemileri: Dökme yük gemileri aslında prensip olarak kuru yük gemilerine çok fazla benzer. Bu iki gemiyi birbirinden ayıran en temel özellik ise taşıdığı yükün maden cevheri, buğday, kömür gibi dökme yük olmasıdır. Bunun haricinde neredeyse iki geminin tüm özellikleri birbirinin aynısıdır. Bu gemilerde kuru yük gemilerin tam aksine, zaman geçtikte çok daha büyük tonajlar söz konusu olup, çok daha uzun seyirli olacak şekilde tasarlandığı söylenebilir. Bu tip gemilerde en önemli olan şey yükün ne kadar hızlı taşındığı değil, taşınan yükün ne kadar fazla tonda olduğudur. Bu yüzden dökme yük gemilerinin ortalama olarak 10-12 knot hız yaparken, en fazla taşıdıkları yük miktarı ise 200000dwt’i bulması uygundur.
  • Roll-on- Roll-of kelimesinin kısaltılmış hali olan Ro- Ro gemileri son derece işlevsel özelliklere sahiptir. Bu gemiler tekerlekli araçları taşıyan çok büyük gemiler olurken bir feribota benzediği söylenebilir. Özellikle de yakın kıyılar arasında bulunan kamyon ve tır taşımacılığı için tercih edilen çok önemli bir ulaşım aracı olarak günümüzde dikkat çeker. Sürat bakımından konteyner gemilerine benzeyen Ro- Ro gemileri dakik ve düzenli olarak çalışmaya devam eder.
  • Yolcu Gemileri: Bu gibi gemi şekillerinde daha çok yolcuların konforu ön planda tutulur. Bu yüzden hiçbir masraftan kaçınılmadığı ve gemi dizaynının üst seviyede takip edildiği söylenebilir. Buna bağlı olarak gemi ekipmanları da ona uygun şekilde tercih edilmiştir. Ticari gemiler arasında en büyük bütçeli olarak tasarlanan yolcu gemileri, tonaj olarak kaç yolcu alma kapasitesine sahipse ona uygun hesaplamalar yapılarak belirtilir.
  • Özel Hizmet Gemileri: İsminden de anlaşılacağı üzere bu gemiler özel bir amaca hizmet etmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu hizmetler ise; Römorklar, Sismik Araştırma Gemileri, Balıkçı Gemileri, Barge Gemileri, Zemin Kablo Döşeme Gemileri gibi gemiler olarak karşınıza çıkar. Bu gibi gemiler standart özelliklerde üretilmez. Belli bir amaca uygun olarak üretildiği için, müşterilerin talepleri bu noktada çok önemlidir. Bu gemilerin sahip olduğu özel donanımlar sebebi ile büyük ticari gemiler kadar maliyetli olabildiği söylenebilir.

Lojistik Sektöründe Kalitenin İmzası HRA Global Lojistik’te

Lojistik sektöründe tercih edilen firmanın üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışına sahip olması çok önemlidir. Aksi takdirde hızlı, güvenilir ve kaliteli bir mal ve yük taşımacılığı deneyimi yaşamak mümkün olmadığı gibi, işletmenizin ek masraflarla karşı karşıya kaldığını görebilirsiniz.  Bu anlamda HRA Global Lojistik alanında uzman kadrosu ve nitelikli çalışma prensibiyle her zaman rakiplerinden bir adım önde olmayı başaran profesyonel bir firmadır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve yük taşımacılığında karşınıza çıkması muhtemel olan sorunlara akılcı çözümler sunan firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetidir. İşletmeniz için fark yaratan hizmet anlayışını deneyimleyerek ticaret sektörde ön plana çıkmak için mutlaka HRA Global Lojistik ile çalışmalısınız.

Bizimle İletişime Geçin
+90 216 445 00 54 İletişim
0%