Freight Forwarder, nakliye süreçlerinde ve mal taşıma işlerinde nakliye firmalarını destekleyen bir çalışma prensibi ile karşınıza çıkar. Freight Forwarder firmaları sayesinde, taşıma şeklinin seçimi ve ulusal-uluslararası düzenlemelere uygunluk konusunda ithalat ve ihracat formalitelerinin uygulanması esnasında hiçbir endişeye gerek kalmaz. Lojistik; her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eden bir sektör olduğu için, Forwarder malların depolama ve antrepo işlemlerinde yardımcı hizmetler sunma konusunda gereken bilgileri sunar. Bu yazımızda Freight Forwarder şirketleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmenizi sağlıyoruz.

freight-forwarder-nedir.jpg

Freight Forwarder, nakliye süreçlerinde güvenli bir şekilde çevresel olarak koşulları sağlayan ve taşıma işlemlerini çözüme ulaştıran kişi ve firmalara verilen isimdir. Buna bağlı olarak Forwarder; malların A noktasında B noktasına olabildiğinde hızlı ve güvenilir şekilde taşınabilmesi için gerekli olan tüm bilgilere sahiptir. Ancak bu firmaların, standart taşıyıcılarla karıştırılmaması gerekir. Taşıyıcı; genel olarak malların taşınma işleminden sorumlu iken, Forwarder daha çok bir arabulucu ve taşımada kullanılan önemli bir bağlantı olarak yardımcı olur. Bu taşıma sürecinde yüklerin taşımacılığını yapan firma seçimini yaparken, izinleri düzenler ve malları gerektiği şekilde sigorta altına alarak tedarik zincirinde bir güven ortamı oluşturur. Yani Freight Forwarder hizmeti, nakliye sürecinin her birinde önemli bir konumda yer alır. Evrak işleri, zamanında ulaşım ve mal takibi gibi vakit gerektiren işlemlerin her biri Freight Forwarder hizmetine dâhildir.

Taşıma işlemlerinden genel olarak nakliyeci firmalar sorumlu kabul edilse bile, Forwarder malların güvenliğini garanti altına alarak taşıma işleminin sonuçlanmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi işlemlerle beraber fiyat pazarlığı yapmak, gereken sözleşmeleri düzenlemek için Freight Forwarder hizmetine ihtiyaç duyulur. Buna ek olarak nakliye komisyoncusu navlun ücretleri, ithalat vergileri ve malın çıkış noktasından varış noktasına kadar nakliye ayarlama ve depolama gibi konularda hayatı kolaylaştırır. Bundan dolayı Freight Forwarder firması, bu çoklu görevleri yerine getiren çok önemli bir aracı olarak görev alır.

Freight Forwarder Türleri

Freight Forwarderler; havai deniz ve karayolu dahil olmak üzere tüm taşımacılık yöntemlerinde tedarik zincirine yardımcı olmak için faaliyet gösterir. Ancak bu yük taşımacılığını mümkün olduğu kadar etkin şekilde organize edebilmek için, her taşımacılık sektörü için özel bir bilgi gerekliliğine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle Freight Forwarderlerin uzman olduğu alanlar birbirinden çok farklı olabilir.

Bu alanlar şöyle listelenebilir:

  • Karayolu Taşımacılığı: Karayolu taşımacılığında hizmet veren Forwarderler, bir kamyon sürücüsünün idari işlemlerle uğraşarak vakit kaybı yaşamasını engeller. Uzman bilgisi sayesinde tüm gümrük belgelerinin ve nakliye işlemlerinin usulüne uygun şekilde düzenlendiğinden emin olunarak süreç tamamlanır,
  • Havayolu Taşımacılığı: Navlun sağlayıcı ile beraber havayolu arasında bir aracı olarak görev alır. Malların gümrük belgelerini düzenlerken, diğer yandan bu malları sigortalamakla görevlidir. Havacılık gibi bir sevk irsaliyesi olan hava konşimentosu düzenler. Kısaca havayolu taşımacılığı yapan Freight Forwarderler, hava taşımacılığı rezervasyonu yaparken, aslında bir nevi havayolu acentesi olarak görev alabilir,
  • Denizyolu Taşımacılığı: Bu Forwarder, denizyolu taşımacılığında deniz yolunu kullanarak nakliye sürecini planlar. En uygun nakliye firmasını tercih ettikten sonra, gerekli evrakları büyük bir özenle düzenler. Denizyolu taşımacılığında kullanılan liman kasabalarında konteyner rezervasyonu yaparken, ayrıca malların aktarımını sağlamak için kara taşımacılığını düzenlemeyi sürdürür.

Freight Forwarder Ne İş Yapar?

Freight Forwarder firmalarının hizmetleri, çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Hizmetin önceliklerine göre değişkenlik gösterebilen bu görevleri malların taşınma sürecini başlangıçtan varış noktasına teslim edene kadar sürecin hepsini içine alır. Bu nedenle ne tür bir taşıma yönteminin kullanılacağı ya da evrak işlemlerinin kullanıldığı her bir iş türüne göre çeşitlilik gösterebilir. Genel olarak Freight Forwarder görevini ifade etmek gerektiğinde; taşınması gereken malları taşırken, sizin adınıza en uygun nakliye firmasını bulan ve sürecin tamamının işleyişini sonuna kadar takip eden kişi ve firmalardır. Bununla birlikte sürekli olarak gelişen bir sektör olmasından kaynaklı Forwarderlerin uzmanlık alanı ve görevleri yıllar içerisinde değişikliğe uğramıştır.

Bu uzmanlıklar ve bir Forwarderin görevleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Freight Forwarder firmaların büyük bir kısmı, demiryolu ve karayolu olmak üzere karayolu odaklı şekilde hizmet vermeye devam eder,
  • Bir Forwarder, aynı zamanda grupaj hizmetler vermekten de sorumludur. Birkaç girişimci tarafından gönderilen daha küçük gönderileri, daha büyük bir yük olarak gruplandırır. Bu sayede nakliye işlemlerinin maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf sağlanır,
  • Gümrük işlemlerinde ithalat ve ihracat belgelerini sağlamak ve müşterileri adına gümrük vergisi düzenlemek de yine Forwarderın görevleri arasında yer alır. Bu kişiler sizin adınıza bir izin başvurusunda bulunurken, diğer yandan gümrük formalitelerinin tamamını halleder. Gümrük düzenlemelerine vakıf olmasından kaynaklı, söz konusu olan tüm bu prosedürleri kendi başınıza yaptığınızdan daha çabuk bir şekilde çözüme ulaştırabilir,
  • Bazı ülkeler ithalat ya da gümrük izni kullanarak çalışmalarını sürdürür. Bu ülkelerde yalnızca iznin bulunduğu malları ithalat etme hakkı vardır. Bu aşamada Forwarderler, bu izinlere başvurarak süreci sonuna kadar yakından takip etmeye devam eder. Sürücü, kaptan ya da pilot için her zaman güvenilir bir şekilde seyahat deneyimi hedeflenir.
  • Yolculuk sırasında bazı mallar hasar alabilir ya da kırılabilir. Şiddetli bir çarpışma ya da fırtına, kargoların istenmeyen hasarlar almasına sebep olabilir. Bu nedenle Freight Forwarder gerekli tüm sigortaları yapmakla sorumlu kabul edilir,
  • Bir Forwarder, taşıyıcı ve sağlayıcı arasında arabulucu olarak görev aldığı için, bu görevde en uygun şekilde hizmet veren nakliyeci ve taşıyıcı bulmak zorundadır,
  • Bir mal ithalatçısı; ithal ettiği ürünlerin genelinde ithalat vergisi ve KDV ödemekle sorumludur. Bu masraflar, işveren tarafından Forwarder verilen bütçe sayesinde karşılanabilir.

Freight Forwarder, ülkemizde bir ‘’Taşıma işleri organizatörü’’ olarak da kabul edilir. Faaliyet gösterdiği alanlar kapsamında taşınması planlanan bu yüklerin ve eşyaların tüm sorumluluğu ise Forwarder şirketlerinin sorumluluğu altındadır. İhracat ve ithalat alanında taşıma söz konusu olduğunda, işletmeye ait olan limanlardaki ve gümrük sırasında karşınıza çıkan prosedürleri Freight Forwarder tarafından takip edilmesi beklenir. Bu kişiler mal ve eşyaların gönderilmeden önceki aşamada depolama işlemlerinden de sorumludur.

Lojistikte Kalitenin Tek Adresi: HRA Global Lojistik

Günümüz ticaretinde bir işletme için müşteri odaklı hizmet vermek, büyümek için atılan en önemli adımlardan biridir. Bu sayede kaliteyi en üst seviyeye çekmek, maliyetleri düşürmek ve ürün nakliye işlemleri sırasında gerçekleşme ihtimali olan sorunları en az seviyeye çekmek, geri dönüşüm ile ortaya çıkabilecek olan maliyetleri aza indirmek hedeflenir. Bu noktada ise Freight Forwarderler devreye girer. Bu süreçlerin her birinde koordineli ve planlı şekilde çalışmak oldukça önemlidir. Malların taşınması sırasında birçok farklı aşama söz konusu olurken, her bir aşamada oluşma ihtimali olan bir sorun aşamayı kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden her şey tam bir organizasyon şeklinde yürütülmelidir.

Freight Forwarder, işletmenin ihtiyacı olan tüm bilgileri alarak kısa süre içerisinde çalışmalara başlar. İlk olarak müşterilerden beklenen çalışmanın detayları ve ücret karşılığı temin edilir. Sonrasında ise hangi kurumdan ne şekilde bir hizmet alınacağı detaylı şekilde araştırılır. Bu araştırma ile beraber bütçe belirlenir. Çalışma haritası da çıkarıldıktan sonra, gümrük işlemleriyle ilgili olan tüm prosedürler tamamlanır. Gerekli olan işlemlerin tamamlanması sonucunda, kar ve zarar raporları hazır hale getirilerek müşteri ile paylaşılır.

Freight Forwarder ile bu işlemleri yürütmeden önce, hangi firma ile çalışıldığı çok önemli bir konu olduğundan çok daha fazla dikkat gerektirir. Lojistik sektöründe işlemleri sorunsuz yürütme konusunda başarısını ispat eden HRA Global Lojistik, bu konuda üst düzey kalitenin tek adresidir. Uzun yıllardan bu yana sektörde güven ve kalite odaklı büyüme gösteren firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyeti olduğundan, sorunlarınıza akılcı çözümler getirerek büyümeniz hedeflenir. HRA Global Lojistik ile dış ticarette rakip firmalardan bir adım öne çıkmak ve başarıyı ispat etmek için web sitemize göz atabilir, iletişim numaralarını kullanarak alanında uzman ekibimizle hemen irtibata geçebilirsiniz. Dış ticarette ve lojistik süreçlerinde taşıma türüne uygun çözüm önerileri HRA Global Lojistik güvencesi ile sizleri bekliyor.

Bizimle İletişime Geçin
+90 216 445 00 54 İletişim
0%