Lojistikte CMR taşıma belgesi, uluslararası taşımacılık söz konusu olduğunda ticaretle uğraşan herkesin bildiği bir isim olarak karşınıza çıkar. Her nakliye yöneticisi ve lojistik firmasının yakından bildiği bu terim, bir sevk irsaliyesi ve aynı zamanda önemli bir taşıma belgesidir. Bir diğer deyişle karayolu taşımacılığında malların iyi bir durumdayken teslim alındığı ve taşımanın belirtilen kurallara göre yapıldığının yasal bir ispatı niteliğini taşır. CMR anlaşması, genellikle uluslararası taşımacılıkta aktif şekilde kullanılır ve uluslararası lojistiğin ve ticaret zincirinin çok önemli parçası olduğundan firmalar için olmazsa olmazdır. Aslında bir tür güvence olarak da kabul edilebilen CMR taşıma belgesinde, bu hükümleri her bakımdan kabul eden ülkeler arası imzalanan şartlar mevcuttur.

cmr-convention-marchandise-routier-belgesi-nedir.jpg

Lojistikte CMR, uluslararası taşımacılıkta mal güvenliğini sağlamak için alıcının adına düzenlenir. Ticari bir anlaşma olduğundan, yapılan ticareti daha güvenli hale getirerek ülkeler arasında ithalat ve ihracatı artıran önemli bir faktör olarak yer alır. Ticaret konusunda teşvik edici bu belgeyi kullanarak ticarette güvenilir bir ortam oluşturmak ve riski en aza indirmek mümkün hale gelir.

Uluslararası karayolu taşımacılığında yük sözleşmesi yapılabilmesi için lojistiğe dair bir uzmanlık gerekir. Nakliye yöneticileri ve lojistik firmaları neredeyse her gün düzenli olarak CMR belgesi düzenler ve karayolu taşıma güvenliğini arttıran bu sözleşmeyi büyük bir özveriyle alıcı ve taşıyıcı firmalara sunar. Bazı zamanlarda ise her türlü nakliye detaylarının yer aldığı bu sözleşme, bir kâğıt parçasından çok daha fazlasını ifade eder. CMR sözleşmesi, sözleşmenin iki tarafı içinde belli başlı yükümlülüklerin yer aldığı, gönderici ve taşıyıcı arasında bağlayıcı olan bir sözleşme olarak çeşitli konularda ticareti kolaylaştırır.

CMR Sözleşmesinin Önemi

CMR, açılım olarak bakıldığında Convention Marchandise Routier’i ifade eden bir terimdir. Yani Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme demektir. Dış ticarette mal taşımacılığında bir CMR anlaşmasının bulunması, taraflar için yalnızca gerekli olmakla kalmayıp aynı zamanda iki taraf içinde son derece yararlıdır. Eğer doğru şartlar altında kullanılırsa bu belge taşıyıcı, gönderilen, paket sayısı, alıcı, malların ağırlığı, görünümü, özel talimatlar, teslimat sırasında nakit ödeme gibi önemli bilgiler hakkında net bir kesinlik kazandırır. Bu durumda sevk irsaliyesinde yer alan bu bilgiler için önemli bir ispat olarak aracı görevi görür.

Karayolunda uluslararası taşımacılık yapılması gerektiğinde CMR sevk belgesi kullanmak şarttır. Ancak yurtiçi taşımacılıklar içinde CMR belgesi kullanmakta bir sakınca yoktur. CMR belgesi kullanımına üye olan bazı ülkeler şu şekilde sıralanabilir:

İtalya, Ermenistan, Arnavutluk, Belçika, Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kıbrıs, Almanya, Danimarka, Estonya, Fransa, Gürcistan, Finlandiya, İrlanda, İran, Kazakistan, Ürdün, Fas, Malta, Lübnan, Letonya, Makedonya, Moldova, Rusya, İsveç, Sırbistan, İsviçre, Beyaz Rusya, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Polonya, Özbekistan, Karadağ, Hollanda, Ukrayna, Norveç, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Tacikistan, Portekiz, Romanya, Kırgızistan, Büyük Britanya, Suriye, Slovakya.

CMR Belgesi Nasıl Düzenlenir?

Her taşıma aracının kendisine has bir taşıma belgesi almak zorunluluğu vardır. Bir taşıma belgesi düzenlemek, hangi firmanın ne miktarda, hangi malları teslim ettiğini kanıtlayan çok önemli bir belge niteliği taşır. Doğru şekilde doldurulan bir CMR taşıma belgesi, gümrük ya da polis tarafından yapılan herhangi bir rutin incelemeden sorunsuz bir geçiş yapmanıza olanak tanır. CMR belgesi, firmalara hazır halde sunulur ve doldurulması gereken pek çok boş alan mevcuttur. Bu boş kısımları doğru bilgilerle doldurarak malların taşınmasını, gerektiğinde hasar kaydı oluşturulmasını sağlayabilir ve malların zarar gördüğü durumlarda sorumluyu rahatlıkla tespit edilebilir hale gelir.

CMR belgesi gönderici tarafından alıcı adına düzenlenir. Gönderici firma tarafından düzenlenen ve üç nüsha şeklinde ibraz edilmesi gereken bu belge taşıma sürecinde her an hazır şekilde bulundurulmalıdır. İlk nüsha göndericiye ait sayılırken, ikinci nüsha mallara transfer esnasında eşlik eder. Üçüncü nüsha ise taşıyıcıda kalır. CMR Belgesinde yer alan bilgiler ise şu şekilde sıralanır:

  • Gönderen kişinin adı ve adres bilgileri,
  • Teslim alınan yer ve tarih bilgileri,
  • Taşıyıcının adı ve adres bilgileri,
  • Alıcının adı ve adres bilgileri,
  • Yükleme ve boşaltma yeri ve tarih bilgileri,
  • Malların mülkiyet tanımı, tehlike oranı ve ambalaj türü,
  • Gümrük ve diğer resmi formalitelere uygun yönlendirmeler,
  • Malların sayısı, numara bilgisi ve özel işareti,
  • Nakliye toplam masraf bilgisi ( gümrük vergisi, taşıma, sözleşme yapılması ve teslimat süreci arasında meydana gelen her türlü ödeme)

Aksi bir bilgi gelmediği sürece malların brüt miktarı ya da ağırlık ölçüsü

Bazı özel hallerde CMR sözleşmesine eklenebilecek diğer bilgiler şu şekildedir:

  • Göndericinin ödemeyi kabul ettiği bazı noktalar,
  • Tekrar yüklemeye izin verilmediğini ispat eden bir gösterge,
  • Malların değerini belirten ibare,
  • Teslimat sırasında ödenmesi istenen miktar,
  • Gönderen kişinin, malların sigortalanması adına alıcı kişiye verdiği yönergeler,
  • Taşıma işleminin tamamlanması adına iki tarafın anlaştığı süre zarfı,
  • Taşıyıcıya teslimi gerçekleşen belgelerin tam listesi

CMR karayolu taşıma belgesi, özellikle uluslararası olan taşımacılıkta taşıma sözleşmesine dair yazılı bir kayıt olarak kabul edilir. Bu sözleşmesi aslında karayolu uluslararası mal taşımacılığı adına geçerli kabul edilen CMR sözleşmesinin bir çeşidi olarak karşınıza çıkar. Üçüncü bir kişi tarafından ödeme alarak bunun karşılığında mal taşıyan nakliyeciler, eğer yanlarında CMR konşimentosu taşımıyorsa para cezasına çarptırılması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda CMR konşimentosu ulusal olarak da kanunen zorunludur ve özellikle de ulusal uygulatıcılar açısından daha rahat kontrol etme aracı olarak kullanılır. Sınır ötesi, taşımalarda ise bu sözleşme, taşıma senedi şeklinde bir kayıt olarak işlemleri kolaylaştırır. Nakliye ve karayolu taşımacılığı sırasında bu belgeyi yanınızda taşıma zorunluluğu CMR anlaşmasının bulunmasından dolayıdır.

HRA Global Lojistik Farkını Yaşamak Artık Çok Daha Kolay

CMR belgesi gereken koşullar sağlanarak eksiksiz bir şekilde düzenlendiğinde karayolu taşımacılığında daha güvenilir ve iki taraflı olarak ticari menfaatlerin korunduğu bir nakliye deneyimi yaşamak mümkün hale gelir. CMR belgesi düzenlenerek yapılan nakliyenin çok daha nitelikli bir şekilde gerçekleşmesi mümkün hale gelebilir. Bu belgenin gerekli görüldüğü bölgelere rahat bir şekilde mal gönderimi yapabilir ve aynı zamanda bu bölgelerden mal getirebilirsiniz. Lojistik işlemlerini sizin için yöneten firmanın nitelikli hizmet anlayışına sahip olması, gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde düzenlenmesi açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde karayolu taşımacılığı sırasında nakliyecinin yanında taşıması zorunlu olan bu belge eksik bilgi sebebiyle işleriniz sekteye uğrayabilir ve yük taşıması sırasında hiç hesapta olmayan beklenmedik ek masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

HRA Global Lojistik bu anlamda sahip olduğu nitelikli hizmet anlayışı sayesinde her türlü taşımacılık sırasında gerekli belge düzenlemelerini yaparak beklentilerinizi karşılayan bir firmadır. Dış ticarette ve lojistiğe dair her konuda hep bir adım öne geçmek ve her şeyi olması gerektiği şekilde yürütmek için HRA Global güvencesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Firmamız HRA Global Lojistik, lojistik hizmetleriyle sektörde hep bir adım önde olmanızı sağlayan akılcı çözümlerle farkını ortaya koymaya devam ediyor. 

Bizimle İletişime Geçin
+90 216 445 00 54 İletişim
0%