Ticari faaliyetler sırasında ürün satışı ağırlıklı olduğunda, bu ürünlerin nereden tedarik edildiği son derece önemlidir. Bu yüzden ürünlerin satın alındığı yerler; ürün kalitesi, özellikleri, fiyatı ve diğer özellikleri doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Ürün fiyatlarının düşük olması ve birçok sayıda ürün çeşidini içerisinde barındırmasından kaynaklı, son yıllarda Çin’den ürün getirmek ve satış yapmak girişimcilerin en sık tercih ettiği yöntemlerden biridir. Çin’den ithalat nasıl yapılır sorusu ise bu noktada büyük bir merak konusu haline gelmiştir. Çin, bu konuda çok uzun yıllardan bu yana ticari faaliyet gerçekleştiren ve ticaretle ilgilenen insanların tercih ettiği ülkelerin en başında gelir.

cin-ithalati.jpg

Maliyetleri azaltmak, ürün çeşitliliğini artırmak ve bu sayede çok daha fazla müşteriye hitap edebilmek için Çin’den ürün getirmek doğru bir adım olarak ticari hayatınıza olumlu anlamda katkı sağlar.

Son yıllarda yurtdışından getirilen ürünlerin ülkemizde satışını yapan firmaların sayısı oldukça artmış durumdadır. Ticarette fark yaratan ülkelerin başında olan Çin, yurtdışından en fazla ürün alınan ülkelerin başında yer alır. Çin’den ürün getirip satış yapmanın artışa uğramasının nedeni ise son yıllarda Çin’de gerçekleşen bir takım değişikliklerdir. Çin’den getirilebilecek ürünlerle ticari hayata katkı sağlarken, bu ülkenin işletmelere sunduğu avantajlar,

Şu şekilde sıralanabilir:

  • Yıllar içerisinde Çin’in farklı stratejiler geliştirerek üretim konusunda her geçen gün kendini geliştirmesi ve bir üretim devi olan ülke konumunda yer alması,
  • Üretim devi olan Çin’in bu sayede ürünlerinin gümrük süreçleri daha ucuz maliyetlerde üretime olanak sunduğundan, buna bağlı olan bu ürünlerin satışlarını ucuz şekilde gerçekleştiriyor olması,
  • Çin’deki kalabalık olan nüfusun sebebi ile bu ülkede çok daha ucuz iş gücünün söz konusu olması,
  • Üretim devi olan Çin’in yurtdışında satış gerçekleştireceğini tahmin ederek, ucuz ve hızlı sevkiyat sistemlerinin oluşması,
  • Hemen hemen bütün ürünlerin Çin’de üretilebilir olması ve bu ürünlerin dünyada en uygun fiyatlı şekilde Çin’den tedarik edilebilir olmasıdır.

Günümüzde ticaret yaparken Çin’den ürün getirip satmak da herhangi bir sakınca yoktur. Ancak mağazada ya da farklı sitelerde satmak üzere Çin üzerinden ürün getirmek için, ilgili devletlerin belirlediği bazı kurallar vardır. Bu kuralların sıkı şekilde takip edilmesi ve detaylı olarak bilinmesi ürünlerin daha hızlı şekilde elinize ulaşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu doğrultuda yurt içine girişi yasak olan ürünleri, Çin’den ülkemize sokmak mümkün olmayacaktır.

Çin’den ithalatının yapılması yasak olan ürünler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kozmetik ürünleri,
  • Uyuşturucu maddeleri,
  • Canlı hayvanlar,
  • Kumarla alakalı olan makine ve aletler,
  • Patlama ihtimali bulunan kimyasal maddeler,
  • Kurk ve hayvan derileri,
  • Benzin, toprak ve gübre

Bunun gibi birçok ürün Çin üzerinde Türkiye’ye girişi farklı devlet politikaları ve güvenlik amacıyla yasaktır.

Çin’den Ürün Getirmek ve Gümrük Süreçleri

Çin’den ticari mal getirmek için veya ürün getirmek için belli başlı şartları karşılıyor olmak gerekir. İlk olarak getirilen ürünlerin sayısı çok değilse ve bu ürünleri satmak gibi amacınız yoksa az sayıda olan ürünleri ilgili platformlar ve satış siteleri üzerinde kolay bir şekilde Türkiye’ye getirebilirsiniz.

Ancak Çin’den toptan ürün getirmek veya çinden makine getirmek için bu ürünlerin satışını ülke içerisinde gerçekleştirmek amacıyla ilk olarak bir şirkete sahip olma gerekliliği vardır. Söz konusu şirketle ilgili ürün maliyetinin faturasını kesmeli ve gereken vergileri devlete ödemelidir. Bundan dolayı ilgili platform ya da satış siteleri üzerinden Çin’den getirilen ürünlerin siparişini verdikten sonra bu ürünler için bir fatura kesme zorunluluğu vardır. Bu işlemin ardından, getirilen ürünler Türkiye gümrüğüne gelecek ve ülkemizin gümrük müşavirliğinde herhangi bir sorun yaşamaz ise kolay bir şekilde elinize ulaştırılır.

Çin’den toptan ürün getirmek hakkında en fazla merak edilen konulardan biri de gümrük süreçlerinin ne şekilde işliyor olduğudur. Gümrük süreçlerine hâkim olmayan girişimciler, her zaman sipariş ettikleri ürünlere hayal ettiği süre içerisinde sahip olamayabilirler. Çin üzerine bir ürün siparişi verdikten sonra, seçilen ürünlerin kategorisine göre ortaya bir gümrük vergisi çıkar. Ürün kategorisine göre değişen bir gümrük vergisi, Türk Gümrük Tarife Cetveline göre tespit edilir.

Ürünlerin siparişini oluşturduktan sonra, ilgili gümrük müdürlüklerine bir gümrük beyannamesi vermek gerekir. Bu beyannamenin detaylı olarak incelenmesinden sonra, Gümrük İdaresi bildirdiğiniz beyanname ile ürünleri karşılaştırarak ortada bir sorun olup olmadığının tespitini yapar. Bu bildiri ile ürünler arasında herhangi bir uyuşmazlık olmaması, ürünlerin ülkeye girişi yasak olan bir ürün barındırmaması sonucu ürünlerin ülkeye sorunsuz şekilde girişi sağlanır.

Çin’den İthalat Yapmak İçin Gereken Belgeler

Ticari bir amaç doğrultusunda Çin üzerinde bir ürün getirmek istediğinizde, bazı belgelere sahip olmanız gerekir. Bu belgelerden bir ya da bir kaçının eksik olması durumunda, Çin üzerinden gelen sevkiyatlar aksarken, ticari faaliyetler zarar görebilir. İşletmenin yurt içinde herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmadan, aktif bir şekilde faaliyet göstermeye devam edebilmesi için sahip olunması gereken bazı belgeler vardır.

Çin’den ithalat yapabilmek için gerekli olan belgeler ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Ticari fatura ve proforma: Satın alma işlemi sırasında kullanılan ön fatura, proforma fatura olarak isimlendirilir. Ticari fatura ise ürün kategorisi, ürün adedi ve ürün satış fiyatı hakkında gerekli detayların yer aldığı faturadır.
  • Koli listesi ya da paketleme: Renk ve özellikler gibi farklı ürün özelliklerinin yanı sıra, boyut ve kilo gibi bilgileri içeren bir liste olarak karşınıza çıkar.
  • Ödeme dekontu: Çin’den alınan ürünlerin ücretinin ödendiğine dair bir banka belgesidir.
  • Konşimento: Çin’den getirilen ürünler, deniz üzerinden getirildiği için konşimento ismi verilen bir deniz ulaşım belgesinin olması şarttır.
  • Menşe şahadetnamesi: Ürünün üretildiği ülkeyi, ilgili ticaret odasına bildirmenizi sağlayan bir belgedir.
  • Sağlık sertifikası: Getirilen ürünlerin hayvan, insan ve bitki sağlığını olumsuz bir etkide bulunmadığını ispat eden belgedir.

Çin üzerinden mal getirmek ve bulunduğunuz ülke içerisinde bu ürünleri aktif olarak satmak ilk başta çok hızlı ve kolay bir işlem olarak görülebilir. Ancak bu işlemin detaylı bir şekilde araştırılması, sürecin sorunsuz ilerlemesi açısından önemlidir. Bu detaylı araştırmanın en temel sebebi ise ekonomik şartlardır. Çin üzerinden getireceğiniz ürünleri özellikle de yurt içinde daha kolay tedarik edebilme şansınız bulunuyorsa, bu iki sevkiyat türü arasında ne kadar fiyat farkı olduğunu ve hangi yöntemin daha makul fiyatlarda gerçekleştirilebilir olduğunu iyi bilmeniz gerekir. Çin’den ithalat yapma siteleri bu konuda yardımcı olacaktır. Bu siteler sayesinde Çin’deki ürünlerin fiyatlarını rahatlıkla öğrenirken, bu fiyatları ürünün yurtiçi fiyatlarıyla kıyaslama şansı yakalayabilirsiniz.

Lojistik İşlemleri Hra Global Lojistikle Çok Kolay

Lojistik işlemleri, bir ürün ya da eşyanın başka bir ülkeden transfer sürecinin tamamını kapsayan önemli bir süreçtir. Dış ticarette firmaların rakiplerinden öne çıkması ve büyümeye devam edebilmesi için sorunsuz bir lojistik deneyimi yaşaması gerekir. Bu anlamda her zaman beklentileri karşılayan Hra Global Lojistik üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ticari sorunlarınıza akılcı çözümler sunar. Uzun yılara dayanan bu çalışma tecrübesi ile ilgili ürünlerin ticarete konu olması ve Çin’den ürün ithal etmek gibi önemli konularda alanında uzman kadromuzdan her an destek alabilirsiniz

Lojistik alanında sizin istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak, nitelikli bir çalışma prensibi geliştiren firmamız bu sayede her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Sizde Hra Global Lojistik ile etkili ticaret ile işletme olarak zamandan ve nakitten tasarruf etmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin
+90 216 445 00 54 İletişim
0%